Ai întrebări? | Contactează-ne 0257-260-057

Locații farmacii
Înapoi

08.12.2016 – Sănătate

Enzimele și rolul lor în procesul de digestie

Digestia este procesul de descompunere a alimentelor ingerate în componente simple, ce pot fi absorbite de către organism pentru construirea și hrănirea celulelor și pentru obținerea energiei necesare activităților zilnice.

Digestia implică mestecarea hranei și transmiterea acesteia de-a lungul tractului digestiv. Enzimele din tractul intestinal descopun hrana în particule: grăsimi, proteine și carbohidrați. Ele sunt eliberate la nivelul gurii, stomacului, pancreasului și intestinului subțire. Eliberarea lor este stimulată de mai mulți factori: gust, auz, sunet, chiar și de gândurile noastre.

Principalele surse externe de enzime digestive sunt alimentele și suplimentele nutritive. Alimentele care se evidențiază prin conținutul de enzime digestive ar fi: papaya, avocado, kiwi, ananas, semințe germinate.

Carența enzimelor digestive poate fi cauzată de stres, afecțiuni gastrice, afecțiuni ale colecistului, alimentație necorespunzătoare. Câteva semne ale carenței enzimatice ar fi: balonarea, senzația de „piatră în stomac”, senzația de plin după doar câteva înghițituri. Efectele carenței pot fi: afecțiuni renale, constipație, diaree, colesterol mărit, depresie, oboseală cronică.

Activitatea enzimelor digestive este foarte importantă și lipsa sau excesul lor duce la formarea unui dezechilibru în organism. Pe lângă o alimentație corectă, un aport important îl are o viata liniștită, dar activă, evitarea fumatului, consumul moderat de alcool.

Distribuie acest aticol:

*NOTĂ: Informațiile prezentate în articol nu înlocuiesc vizita la medic, acestea având un caracter informativ și orientativ.