Ai întrebări? | Contactează-ne 0257-260-057

Locații farmacii
Înapoi

28.12.2016 – Răceală și gripă

Cum să diferențiem răceala de gripă

De multe ori oamenii confunda raceala cu gripa. Desi au manifestari comune, inca de la debut, organismul nostru ofera semnale distincte care ne ajuta sa diferentiem raceala de gripa.

Raceala este o infectie virala acuta, de obicei afebrila, cu simptome de tract respirator superior, cum ar fi rinoreea, tusea si durerea de gat. Aproximativ 50% din totalul racelilor este produs de rinovirusuri. Infectiile rinovirale apar mai frecvent toamna si primavara, mai putin in lunile de iarna. Rinovirusurile se transmit de obicei prin contact direct, de la om la om.

Primele simptome ale racelii apar brusc, dupa o perioada de incubatie de 24 pana la 72 de ore. Pacientul prezinta gat iritat sau dureros, stranut, rinoree, obstructie nazala si stare generala alterata. Temperatura este de obicei normala, secretiile nazale sunt apoase in prima zi, apoi devin mai mucoide si purulente. Tusea este adesea usoara si persista pana la doua saptamani dupa disparitia celorlalte simptome. Majoritatea simptomelor datorate racelilor fara complicatii se vindeca in decurs de 10 zile. Complicatii pot aparea din infectia virala ca atare sau dintr-o infectie bacteriana secundara, manifestate prin sinuzita purulenta sau otita medie.

Tratamentul simptomelor de raceala consta in antipiretice si analgezice pentu ameliorarea febrei si a durerii de gat, decongestive nazale pentru obstructia nazala, antihistaminice pentru reducerea rinoreei. Antibioticele nu se administreaza decat daca este prezenta o infectie bacteriana secundara, ele fiind ineficiente asupra virusurilor.

Gripa este o infectie respiratorie virala, ce determina febra, coriza, cefalee si stare generala proasta. Diagnosticul este clinic si depinde de patternul epidemiologic local. De obicei, gripa este produsa de virusurile gripale, insa termenul este folosit de multe ori si incorect cu referire la boli similare produse de alti virusi respiratori.

Primele simptome apar dupa o medie de 48 de ore de la contactarea virusului gripal. Simptomele unei gripe tipice sunt: frisoane, febra, tuse si dureri generalizate (mai ales ale spatelui si picioarelor). Simptomele respiratorii pot fi usoare la inceput, gat iritat si tuse seaca, devenid apoi mai pronuntate, boala tractului respirator inferior fiind predominanta; tusea poate fi persistenta si productiva. Febra in cazul gripei poate dura pana la 5 zile. Tusea, transpiratia, oboseala pot persista mai multe zile, ocazional saptamani, dupa disparitia sindromului acut. Pneumonia este una dintre complicatiile ce apar cel mai des in cazul gripei. Aceasta apare in urma agravarii simptomelor gripale (tuse cu sputa purulenta, sanguinolenta, dispnee, raluri) sau datorita unei suprainfectii bacteriene pe fond de imunitate scazuta.

Tratamentul gripei este simptomatic pentru majoritatea pacientilor. Se recomanda repaus, hidratare, antipiretice daca este cazul, decongestionante nazale si analgezice locale pentru durerile de gat. Tratamentul cu antibiotice se administreaza, ca si in cazul racelii, doar daca apare o infectie bacteriana secundara.

Profilaxia gripei se face prin vaccinare anuala. Vaccinurile sunt modificate anual pentru a contine tulpinile virale cu cea mai mare prevalenta.

In concluzie, principala diferentiere intre raceala si gripa este ca prima afecteaza organismul pe o perioada mai scurta si simptomele sunt mai putin agresive, pe cand gripa are o durata mai lunga de manifestare, cu episoade severe, ce pun in pericol imunitatea.

Distribuie acest aticol:

*NOTĂ: Informațiile prezentate în articol nu înlocuiesc vizita la medic, acestea având un caracter informativ și orientativ.